måndag 20 juni 2011

Migrationsverket öppnar ärendet igen!

Från demonstrationen i Hylte


Migrationsverket tar ett par steg tillbaka. Det stod tydligt efter vårt möte med Migrationsverket under dagen. Det var en stor uppslutning bland media vilket var väldigt roligt. Hallandsposten, P4 Halland, SVT och TV4 bevakade händelseförloppet. Efter inledande intervjuer väntade media tålmodigt utanför medans mötet pågick. Det var några små, men väldigt roliga, besked vi kunde delge dem efter vårt möte.

Vi riktade skarp kritik mot Migrationsverkets hantering av ärendet. Vi hade ingående diskussioner om hur Migrationsverket arbetar och hur de lever upp till rådande lagstiftning. På den punkten kom vi dessvärre varandra inte närmare. Men det var bra diskussioner och jag hoppas vi skickade med lite tankar kring detta.

När det gäller Thang så var vi mer ense om att det finns en problematik och beskeden från verket var både positiva och överraskande. Man meddelade oss egentligen tre saker. 1. Thang borde utifrån rådande situation få en god man utsedd och ”skiljas” från modern som nu står som vårdnadshavare. Detta innebär att han är att betrakta som ett ensamkommande barn och då sker bedömningen på helt andra grunder. Verket har skrivit till Hylte kommun och önskat att de ombesörjer detta. 2. Verket anser därmed att de inkommit nya uppgifter som i slutändan kan få dem att ändra på sitt tidigare beslut. Vi meddelade också att vi har nya uppgifter att inkomma med vilket chefen för enheten välkomnade. Ärendet är alltså öppet igen och alla nya uppgifter ska med största noggrannhet synas. 3. Man har utsett en helt nu handläggare i ärendet, här vi som bekant haft en del synpunkter innan, och nu byter man alltså. Officiellt är det mot bakgrunden att det behövs nya och friska ögon i ärendet, kanske en del av sanningen, vi tror att det finns mer..

De uppgifter vi lämnat in tidigare granskade man i ett par timmar och gav sedan avslag. Så kommer nu inte ske lovar Migrationsverket då man måste vara betydligt mer noga som sagt. Vi ser fram emot att samarbeta i ärendet och har stora förhoppningar på vad det kan resultera i. Vad dessa är kan ni nog räkna ut på era fem fingrar…

Så håll er uppdaterade i media – imorgon lär Hallandsposten ha en större artikel med om dagens begivenheter. Vi återkommer snart med uppdatering, under tiden får ni gärna göra som många andra – bidra till vår insamling.

Vi som besökte Migrationsverket var Ahova Lood, (S) – politiker från Hylte Kommun, Lena Svenson, Thangs tidigare lärare, Eva Lidén, en av Lys lärare på gymnasiet och undertecknad, Sebastian Stenholm, (S) – politiker från Halmstad. Jag lovar att vi är alla riktigt trötta efter denna dag, men det är värt varenda minut! Thang och Ly ska stanna, så är det bara!

1 kommentar:

  1. Bra jobbat!

    Men jag måste säga att för mig är det ointressant vem eller vilka Thang o Ly kom hit till Sverige med. Det som är viktigt (enligt mig) är vilka som "tar emot" om de blir utvisade.

    SvaraRadera